ТОТАЛНА ВОЈНА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Тоталната војна продолжува да биде тема на дебати и истражувањаво модерните конфликти. Технолошките пронајдоци и заемната поврзаностна глобалната заедница го засилуваат ефектот на последиците од војувањето.Преиспитувањето на тоталноста на современите вооружени конфликтиго правиме низ анализа на достигнувањето и нивото на уништување коипоставуваат нови етички, легални и политички предизвици. Авторот одговарана прашањата за: длабоките психолошки и политички импликации кои сепротегаат подалеку од бојното поле кое се пренесува во длабочина и го опфаќасевкупното (глобално) општество. Дефинирањето на тоталната војна јаправиме низ критериумите на: намерно таргетирање цивили, цивилни ресурсии инфраструктура и цврстата контрола на однесувањето на населението низинсталирање страв, омраза и трауми; низ политичкиот обид преку војнатада се добие и да се зацврсти поддршка кај народот, повлекувајќи дебати зацивилните слободи и ерозија на демократските принципи; третманот назаробениците и масовните егзекуции на противничките но и сопственитенедоволно мотивирани сили и идеолошко неподобно население; и евентуалнокатаклизматично сценарио на употреба на атомското оружје. Во анализата сепотенцираат сложените улоги на традиционално неборбените категории и но-вите технологии и доктрини и нивното влијание на тоталноста на војувањето.Останува ставот дека тоталната војна е идеален концепт, но и неодговорено-то прашање доколку постојат атипичности на тој концепт која е отстап-ката од реперот за тоа колку се војната и составните елементи ограниченинаместо тотални. Истражувањето заклучува дека тоталната војна ги менувакултурите, геополитичките прикази и меѓународните односи и дека нејзинотонаследство го менува курсот на историјата за следните генерации.
Keywords: војна; тотално; ограничено; ресурси; општества