СТРАТЕШКАТА КОНКУРЕНЦИЈА ПОМЕЃУ ГОЛЕМИТЕ СИЛИ ВО СОВРЕМЕНОТО БЕЗБЕДНОСНО ОПКРУЖУВАЊЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Разликата во ставовите, интересите и влијанијата на големите силипридонесе за поголема несигурност и страв за иднината на народите и на др-жавите. Во изминатата деценија ревизионистичките и автократските земјикако што се Русија и Кина настојуваат да го преместат тежиштето од Западкон Исток и да изградат „постзападен светски поредок“ кој ќе го преобликувасветот спротивно од американските вредности и интереси. Во овој нов периодна транзиција, кој наликува на времето од Студената војна, повторно се нагла-суваат традиционалните безбедносно-воени прашања за балансот на силите,трката во вооружување, борбата за територии и зајакнување на алијансите.Можната конфронтација помеѓу големите сили, каде што Соединетите Аме-рикански Држави сè уште се водечка сила во светот, додека НР Кина е вторатаекономска и воена сила, а Русија е една од двете најмоќни нуклеарни сили, можеда ја загрози глобалната и регионалната безбедност и стабилност.Заостреното геополитичко ривалство меѓу „големата тројка“ ќе ги зго-леми тензиите во нивните сфери на интерес, односно, во регионите и во земјитешто се наоѓаат на стратешките линии на раздвојување. Фокусот на внима-нието е насочен кон Источна Европа и кон Индопацифичкиот Регион кои се одогромно геостратешко значење за големите сили и нивните алијанси. Порадиисториската поврзаност со овие „ексклузивни зони на интерес“, постои мож-ност досегашната „конкурентна коегзистенција“ да прерасне во интензивнобезбедносно ривалство помеѓу нив.
Keywords: стратешка конкуренција; големи сили; национални интереси; безбедносно ривалство