МЕЃУЗАВИСНОСТА НА ПЛАНИРАЊЕТО, ПРОГРАМИРАЊЕТО И БУЏЕТИРАЊЕТО (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Планирањето е важна процесна функција и е многу сложена, динамичнаи специфична активност што значи дека неговиот предмет го сочинуваатсите облици на општествена активност, дејности и живот. Планирањетои програмирањето се подеднакво значајни за сите субјекти без разлика нанивната големина и цели, бидејќи сите тие имаат искусено болни проблемисо нивните планирачки напори. Некои произлегуваат од самиот планирачкипроцес, а некои од имплементирачката процедура. Затоа се поставувапрашањето: „Како да се помогне во надминување на неуспесите во планирањетоод неуспесите во имплементацијата?“ Оттука, раководниот тим нема из-бор во однос на прашањето: „Дали тој сака да планира или не?“ Единствени-от избор е планирањето да се изведува целосно, прагматично и систематично.Од друга страна, програмирањето го поврзува планирањето со буџетирањетои извршувањето, и претставува своевидна рационална претпоставка за да се„претвораат“ плановите од усвоени планови во програми, односно проектии активности низ главни сметководствени категории, а во согласност сопосакуваните способности и приоритети. Анализата на целокупнатапроблематика обработена во овој труд се остварува на еден мошне специфиченначин низ призмата да бидат идентификувани не само проблемите поврзанисо планирањето, програмирањето и буџетирањето, туку и давање наученпридонес во фундирањето на оваа мошне важна условеност и меѓузависност.
Keywords: планирање; програмирање; буџетирање; буџет; буџетски процес