ПОЛИТИЧКИ АКТЕРИ И ПРАШАЊА НА ПОЛИТИКАТА ЗА РЕЛИГИЈА ВО ЈАВНИОТ ДИЈАЛОГ И МИРОТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Целта на овој труд е да се воспостави врска помеѓу клучните политичкиактери и значајните политички прашања во врска со религијата во јавниот дис-курс и градењето мир во поширок контекст. Предизвикот лежи во решавањетона дилемите околу тоа дали дискусиите за религијата, нејзиното влијание врзпомладите генерации и нејзината улога во создавањето мир се единствено подвлијание на религиозните фактори или дали и други општествени и политичкиактери имаат улога. Преку нашето истражување, идентификувавме тековниполитички процеси кои имаат потенцијал да го подобрат верскиот дијалог исоздавањето мир на различни нивоа. Ова мапирање на актери и процеси е ба-зирано на анализа на литература, воспоставени академски и социјални мрежикако Culturelink (Мрежа на мрежи за истражување и соработка во културниотразвој, основана од УНЕСКО и Советот на Европа), веб-пребарувања и интер-вјуа со засегнатите страни. Резултатот од оваа анализа е сеопфатна листа однад 300 актери документирани во проектот RETOPEA Horizon 2020. Главнататеза е дека тековните политички процеси нудат можности за зајакнување надијалогот, кој е посилен во некои европски земји, наспроти други во кои истиотнедостига кога станува збор за решавање на прашања поврзани со враќањето нарелигијата во меѓународната политика и напорите за градење мир.
Keywords: религија; дијалог; политички чинители и процеси; градење мир