УПРАВУВАЊЕ ИЛИ АБОЛИЦИЈА НА НУКЛЕАРНОТО ОРУЖЈЕ: ПРИСТАПОТ НА МИРОВНИТЕ СТУДИИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Целта на оваа статија е да го истражи начинот на кој мировните сту-дии третираат две поврзани прашања: нуклеаризмот и милитаризмот. Поднуклеаризам ги подразбираме практичните начини на ширење на нуклеарнитезакани заедно со безбедносното размислување и структурите на моќта кои гоокружуваат ова смртоносно оружје, кое може да доведе до крај на животот напланетата. Милитаризмот пак се состои од длабоко вкоренетото уверувањедека воената моќ (вклучувајќи ја и нуклеарната) претставува ултимативносредство за заштита на националната безбедност. Накусо, во контекстуалнасмисла, денешниот свет се справува не само со резервите на постојното оружје,туку и со начинот на размислување околу неговата употреба, редукција илиукинување/аболиција. Општата хипотеза на трудот е дека академските и ин-телектуалните напори вложени во овие две прашања се (само)лимитирани и серазвиваат во клима на самоцензура и организирана хипокризија. Тоа ги прави несамо неефикасни, туку дури и наклонети кон зачувување на глобалниот statusquo како најдобро решение за одржување на мирот во светот. Научниците одприродните и од техничките науки се фокусирани на техничките аспектина менаџирањето со оружјето (избегнување на грешки кои би довеле до ката-строфа). Но, од научните работници од општествените и од хуманистичкитенауки (всушност, од каде што извираат и мировните студии) се очекува да сезафатат со деконструкција на доминантниот начин на размислување (во ака-демската заедница и надвор од неа), како и со промоција на идејата дека другсвет е можен. Или, во спротивно, алтернативата ќе биде нуклеарен холокауст.
Keywords: нуклеаризам; милитаризам; мировни студии; глобално управување; аболиција на нуклеарното оружје