ПАЗАРОТ НА ТРУДОТ И РАЗВОЈОТ НА ВЕШТИНИ КАЈ ВОЗРАСНИТЕ ЛИЦА ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2024)
Во рамките на глобалната економија која брзо се развива, усогласувањетона барањата на пазарот на трудот со потребите за развој на вештини кај во-зрасните е клучен елемент за одржлив економски раст и за индивидуален успехво кариерата. Ова усогласување осигурува дека работната сила останува конку-рентна, прилагодлива и способна да ги исполни барањата на индустријата, но ида ги задоволи индивидуалните интереси. Од друга страна пак, неусогласеностапомеѓу барањата на пазарот на труд и достапните вештини може да доведе дозголемување на невработеноста меѓу популацијата, намалена економска проду-ктивност, незадоволство во работата, миграција итн. Решавањето на овој јазбара сеопфатен пристап, односно разбирање на тековните и идните трендовина пазарот на трудот синхронизирани со соодветен систем од програми за об-разование и обука.Образованието на возрасните и континуираниот професионален развојиграат клучна улога во овој контекст, овозможувајќи им на работниците дастекнат нови вештини и да ги надградат постојните како одговор на техно-лошкиот напредок и менувањето на работните улоги. Соработката меѓу креа-торите на политиките, образовните институции и индустриските чините-ли е од суштинско значење за да се создадат соодветни и современи програми заобука кои ја одразуваат динамичната природа на пазарот на трудот. Покрајтоа, ефективните стратегии за развој на вештини во едно општество може даго подобрат задоволството од работата, да го зголемат потенцијалот за зара-ботка и да ги намалат социоекономските нееднаквости. Со поттикнување накултурата на доживотно учење, општествата можат подобро да ја подготватсвојата работна сила за предизвиците на иднината, обезбедувајќи економскаотпорност и подобрен квалитет на живот за поединците. Овој стратешкипристап носи позитивни придобивки како за работодавачите, така и за врабо-тените, промовирајќи поинклузивен и посилен пазар на труд.
Keywords: пазар на труд; вештини; образование; обука; доживотно учење