СЕМЕЈНО-РАБОТЕН БАЛАНС КАКО ГЛАВЕН СТОЛБ НА СЕМЕЈНИТЕ ПОЛИТИКИ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Во трудот се прави преглед на литературата за рамнотежа меѓу рабо-тата и семејството, вклучувајќи и дискусија за главните причини и исходи одсемејно-работниот баланс. Во трудот се претставува теоријата за граница ме-ѓу работата и семејството – како нова теорија за семејно-работен баланс. Вотрудот се формулира концептуален модел кој ги поврзува работата, семејство-то и границата меѓу нив - планирање на барањата и ресурсите за работа и ква-литетно извршување на семејната улога. За решавање на предизвиците со коисе соочуваат работниците кои се родители, а со цел балансирање на работнитеи семејните обврски, во април 2017 година, Европската комисија ја предложииницијативата „баланс меѓу работата и животот“. Оваа иницијатива е клу-чен резултат на Европскиот столб за социјални права. Директивата за рамноте-жа помеѓу работата и животот поставува нови или повисоки стандарди за от-суство на родители, татковство и старатели, и право да се бараат флексибилниформи на работа. Во студијата се појаснува кои политики се познати во земјитечленки на Европската Унија. Понатаму, се анализира важноста од воведување се-мејно- пријателски политики за рамнотежа меѓу работата и семејството и коипрепораки за политики се најдобри за нашата земја. Трудот завршува со предлозиза натамошно унапредување на македонските политики за семејство.
Keywords: ПАЗАР НА ТРУД; РАБОТА; РАМНОТЕЖА; РОДИТЕЛИ; СЕМЕЈСТВО