УЛОГАТА НА СЕМЕЈНИОТ ЕДУКАТОР ВО РАНАТА ИНТЕРВЕНЦИЈА НА ДЕЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
На глобално ниво, во последните неколку декади, професионалниоттретман на детето со попреченост добива поинакво филозофско гледиште, од-носно од индивидуален е насочен кон комплексен холистички пристап кон це-лото семејство. Во современиот пристап на семејно ориентираната рана ин-тервенција, од особена важност е меѓусебната соработка помеѓу стручњаците,односно трансдисциплинарниот модел каде тимот на стручњаци трансдис-циплинарно дава услуги насочени кон семејството и детето. Овие услуги се ко-ординирани и интегрирани за да може што подобро да се одговори на комплек-сните потреби на детето со попреченост и неговото семејство.Република Македонија со децении се соочува со проблеми во процесот нарана детекција и третман на лицата со попреченост. Во таа насока спроведов-ме и истражување на 47 семејства кои имаат дете со попреченост. Целта наистражувањето беше да детектираме кога ги забележале првите проблеми, којги забележал и кога започнале со третман. Според добиените резултати во 80%од примерокот првите знаци на нетипичен развој ги забележале нивните роди-тели (почесто мајката), а кај 57% од децата третманот започнал после една иповеќе години по добивање на дијагнозата.Проблемите со раната интервенција сметаме дека можат да се надми-нат со следење на трендот за семејноориентирана рана интервенција, поголемаподдршка на семејствата и вклучување на семејниот едукатор како дел одстручниот тим.
Keywords: СЕМЕЕН ЕДУКАТОР; СЕМЕЈНООРИЕНТИРАНА РАНА ИНТЕРВЕНЦИЈА; СЕМЕЈСТВО; ДЕЦА СО ПОПРЕЧЕНОСТ