СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ НА СЕМЕЈСТВОТО: ПЕРЦЕПЦИИ ЗА НОВИ МОДЕЛИ НА СЕМЕЈНИ ЗАЕДНИЦИ ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Историските и демографски процеси влијаеле значително на трансфор-мацијата на традиционалното во модерно семејство, при што ја промениле не-говата структура, функции, партнерските односи, како и родителството ивоспитувањето на децата, перцепцијата за бракот, разводот, наталитетотитн. По индустриската револуција нуклеарната форма на семејство станувадоминантен модел на семејство во Европа и е сè уште најзастапен и во маке-донското современо општество.Општествени промени како глобализацијата, индивидуализацијата, се-куларизацијата, како и динамиката на современото живеење довеле до новиформи на семејства кои се одраз на современите општества. Во овој труд ќе би-де претставена кратка анализа на структурата на семејствата, трансформа-цијата од традиционално кон модерно семејство и новите модели на семејства.Конкретно ќе бидат подетално елаборирани вонбрачните заедници, мултиет-ничките семејства и истополовите заедници во РС Македонија и ќе бидат пре-зентирани резултатите од квалитативно истражување за перцепцијата наовие модели на семејства во РС Македонија спроведено во текот на 2019 година.
Keywords: МОДЕЛИ НА СЕМЕЈСТВО; ВОНБРАЧНИ ЗАЕДНИЦИ; МУЛТИЕТНИЧКИ СЕМЕЈСТВА; ИСТОПОЛОВИ ЗАЕДНИЦИ; МАКЕДОНИЈА