ТЕРАПИЈА СО ПРИМЕНА НА ЖИВОТНИ КАЈ ДЕЦА СО ПРЕЧКИ ВО РАЗВОЈОТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Иако терминот терапија со примена на животни е релативно нов,употребата на животните за надминување на болест или настаната состојбакај луѓето не е нова идеја. Најрана примена на животните во тераписки цели би-ла забележана во Белгија, каде животните и луѓето биле рехабилитирани заедно, аживотните претставувале значаен дел од природната терапија на луѓето.Примената на различни терапии и активности со децата со попрече-ност со цел подобрување на нивната целокупна состојба и реализирањето на се-којдневните активности се проширува. Еден од современите пристапи вотретманот на децата со попреченост е терапијата со примена на куче и се фо-кусира на подобрување на физичкото, когнитивното и социоемоционалнотофункционирање на личноста.Нашето истражување беше организирано во облик на квазиексперимент,во контролната и експерименталната група беа вклучени деца со моторни нару-шувања, проблеми во говорот и деца со проблеми во однесувањето. Контролнатагрупа подложеше на класичен третман со специјален едукатор и рехабилитатор,додека во експерименталната група беше применета терапија со куче.Истражувањата покажуваат дека присуството на куче за време на тера-пиите им помага на децата да го подобрат своето расположение, ја зголемуваатволјата за активно учество, полесно емоционално изразување, ги подобруваат илинадминуваат говорните нарушувања, се поттикнува комуникацијата, се подоб-рува психомоторниот развој и се постигнуваат низа физиолошки придобивки.
Keywords: ТЕРАПИЈА; ЖИВОТНИ; КУЧЕ; ПОПРЕЧЕНОСТ; РАЗВОЈНИ ПРИДОБИВКИ