СЕОПФАТЕН МОДЕЛ НА ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ ВО ПРЕВЕНТИВНА УРБАНА БЕЗБЕДНОСТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Во последниве декади фреквенцијата на природни и антропогени несреќие зголемена ширум светот. Големата непланирана експанзија на градовите заприспособување на брзиот раст на популацијата, комбинирана со непланиранаупотреба на теренот и неуспехот на градските власти да ги регулираат гра-дежните стандарди придонесува за ранливост на урбаното население. Авторотсе обидува да укаже на потребата од примена на сеопфатен модел на Заштитаи спасување затоа што досегашните модели и концепти се ограничени во зада-чите кои теоретски концептуално ги вклучуваат како и во временските фазиво кои делуваат во однос на случувањето на несреќата. Решението е во сеопфат-ниот модел на Менаџмент на цивилната одбрана со вонредни состојби, чијапроценка на бројни ризици од несреќи, се однесува на процес на идентификувањена случувањето, веројатноста и претпоставката за потенцијална опасност одразличен вид на несреќи во рамките на општа просторна и временска рамка наградовите.
Keywords: НЕСРЕЌИ; УРБАН РАЗВОЈ; ПОДГОТОВКА ЗА НЕСРЕЌИ; ЗАШТИТА И СПАСУВАЊЕ; РАНЛИВОСТ