ДАРК ВЕБ – НОВА ТРАНСНАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСНА ЗАКАНА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Во последните години, Дарк веб се претвори во една од најдискутиранитетеми во круговите за кибербезбедност. Неодамнешните академски анализи инаписи за медиуми имаат тенденција да се фокусираат како се користи ано-нимната природа на Дарк веб со цел да се овозможат криминални активности.Оваа статија ги анализира и ги потенцира главните улоги што ги има Дарк вебкако маркет; како комуникациска платформа; како овозможувач на киберкри-минал; како овозможувач на анонимни финансиски трансакции и како полно-мошник на површинската мрежа. Поточно, привлекува внимание „црниот па-зар“ на интернет-темната мрежа бидејќи претставува скриен простор ста-нувајќи најголема аплицирана анонимна мрежа. Овој успех е поддржан од бројниодлики, карактеристики што се вградени во високотехнолошката структурана темната мрежа, на пример, тајност, анонимност и употреба на криптова-лути. Различното опкружување на пазарот Дарк веб кое е крајно анонимно, та-инствено, како и сигурно, го етаблира како случај за тестирање за неограниченинтернет кој може да се добие на маркетот.
Keywords: ДАРК ВЕБ; КИБЕРБЕЗБЕДНОСТ; БЕЗБЕДНОСНА ЗАКАНА; ИЛЕГАЛНИ АКТИВНОСТИ; НЕЗАКОНСКИ УСЛУГИ