ТРАНЗИЦИСКАТА ПРАВДА: КОНЦЕПТ СО РАЗЛИЧНИ ЛИЦА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Транзициската правда е релативно нов концепт чии теориски, академ-ски и практични фундаменти сѐ уште се во фаза на утврдување, но и предметна контроверзии. Овој труд прави обид за расветлување на суштината на пара-дигмата на транзициската правда, особено во дијалог со концептите што ја де-терминираат: транзицијата, правото и правдата и градењето на мирот позавршување на конфликтите или авторитарните режими. Тргнувајќи од исто-риско-политичкиот контекст во кој се создава поимот на транзициска правда,трудот се фокусира на потеклото на терминот, неговата еволуција, како изначењето и дилемите при имплементацијата на механизмите низ коишто сеостварува. Трудот прави критички осврт на очекувањата од транзицискатаправда, кои неретко се и нереални, како и на механизмите коишто недоволнозадираат во причините, а се фокусираат на „лечење“ на последиците од внат-решните конфликти и авторитаризмот. Клучната хипотеза е дека транзи-циската правда е чедо на либералната парадигма, односно во практиката повеќесе користи за промоција на политичка и економска идеологија одошто со обез-бедувањето услови за траен и позитивен мир.
Keywords: ТРАНЗИЦИСКА ПРАВДА; ТРАНЗИЦИЈА; ДЕМОКРАТИЗАЦИЈА; ГРАДЕЊЕ МИР; ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО; ЛИБЕРАЛИЗАМ