ПОЛИТИКА НА НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ НА ИТАЛИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Безбедносната политика на Република Италија служи како клучна рам-ка за реализирање на фундаменталните интереси во државата. Нема сомнева-ње дека безбедносната политика на Италија има специфично место со оглед натоа дека таа ги обединува вкупните напори во државата за адекватен одговор назаканите. Несомнено тоа придонесува за обликување мерки од безбедносен ка-рактер, за дејствување на безбедносниот сектор во уставно дозволената рамка.Безбедносната политика истовремено овозможува политичките цели да пре-раснат во политичка безбедносна доктрина со која ќе се настојува да се проду-цира оптимален концепт и стратегија на постапки заради остварување на по-ставените цели. Сложеноста, променливоста и меѓусебната условеност на без-бедносниот систем и на безбедносната политика е причина што на едно местосе анализирани овие два сегмента во Италија. Анализата е поткрепена со многупрашања и аналогно на тоа и со многу одговори поврзани со креирањето на без-бедносната политика и условите во кои се остварува.
Keywords: БЕЗБЕДНОСТ; НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ; ПОЛИТИКА; БЕЗБЕДНОСНА ПОЛИТИКА; ИТАЛИЈА