ПРОМЕНИ ВО СЕМЕЈСТВОТО ВО МАКЕДОНИЈА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Предмет на овој текст е анализа на промените во големината, составоти основните белези на семејствата. Важноста на оваа анализа се согледува вофактот дека семејството претставува посебна институција во чии рамки сеодвива биолошката и социоекономската репродукција на населението. Анализа-та претставена во овој текст е дескриптивна, базирана на податоци од пописи-те за населението, домаќинствата и становите, спроведени во 1994 и 2002 го-дина, во Македонија како и пописни податоци во другите пописни години и по-датоци од виталната статиститика.
Keywords: ДОМАЌИНСТВО; СЕМЕЈСТВО; ПОПИС; МАКЕДОНСКИ КОНТЕКСТ