ЕФЕКТИ ОД ПРИФАЌАЊЕТО НА МАСКУЛИНИТЕ НОРМИ ВРЗ ДОБРОСОСТОЈБАТА НА МАЖИТЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Со оглед на акумулацијата на докази за комплексните врски помеѓу ро-довите норми и добросотојбата, проучувањето на ефектите на маскулинитенорми врз здрвјето на мажите сѐ повеќе станува фокус на интерес на јавнотоздравство. Ова истражување е обид да се придонесе кон расветлување на поврза-носта меѓу прифаќањето на различните аспекти на хегемоната маскулинанорма со самодовербата и задоволство од животот од една страна и депресив-носта, анксиозноста, стресот, емоционалната затвореност и преземањето ри-зици по здравјето од друга. Примерокот на кој се прибирани податоците е сос-тавен од 310 мажи, етнички Македонци од 20 различни градови во земјата, навозраст меѓу 20 и 30 години.Резултатите од анализата на корелациите меѓу осумте вклучени вари-јабли, освен што јасно ја потврдија потребата од анализа на различните аспек-ти на маскулиноста врз однесувањето на мажите, сугерираат и дека за оваавозрасна категорија мажи, идентификацијата со хегемоната маскулиност но-си повеќе потенцијални опасности од придобивки. Така, додека прифаќањето нахегемониот идеал е позитивно поврзан со самопочитувањето и задоволството одживотот низ само мал број аспекти, поголемиот дел од нив се асоцирани со не-подготвеност да се споделуваат емоции, депресивност, стрес, анскиозност и одне-сувања ризични по здравјето.
Keywords: МАСКУЛИНИ НОРМИ; РИЗИЧНИ ОДНЕСУВАЊА; ДОБРОСОСТОЈБИ