АРХЕЛАЈ И ПРЕСТОЛОТ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Филозофот Платон тврди дека македонскиот крал Архелај, наводно неза-конит син на Пердика II и на робинка, ги убил сите законски наследници на прес-толот и насилно ја приграбил кралската власт во Македонија. Иако оваа приказ-на била добро позната во античко време, современите историчари ја оспорува-ат делумно или во целост; сепак, сите обиди да се докаже дека е неоснована сетемелат врз претпоставки и врз конјектури на инаку неврзани аргументи.Повторната анализа на изворните податоци и споредбата со соодветни приме-ри за наследувањето на кралската власт во Македонија укажуваат дека работи-те со наследството во Ајга сепак не биле сосем чисти; дека молкот на Тукидидза пренесувањето на власта сѐ додека не го претстави Архелај како крал, не епресуден, но е во најмала рака индикативен; дека положбата на Архелај во односна наследството била проблематична, без оглед дали бил законит син; и најпос-ле дека, ако ништо повеќе, приказната на Платон заслужува многу поголемовнимание и никако не смее да се отфрла по инерција, како што обично се прави.
Keywords: АРХЕЛАЈ; АЛКЕТА; ПЛАТОН; НАСЛЕДСТВО; МАКЕДОНИЈА; ПРЕСТОЛ