КОБНИОТ СОВЕТ НА АГЕЛАЈ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Во славниот говор одржан за време на преговорите во Навпакт, Агелај ме-ѓу останатото го советува Филип V да го сврти вниманието кон Запад и борба-та меѓу Рим и Картагина. Сличноста со советот што на кралот претходному го дал Деметриј од Фарос е причина за сомнеж во нивната автентичност.Тоа што советот му го припишува на еден Ајтолец не може да се земе како ар-гумент во полза на неговата автентичност, туку напротив, се вклопува во ге-нерално негативната слика за Ајтолците во овој период што ја дава Полибиј.Иако не може со сигурност да се утврди неговата автентичност, барем од ис-ториски аспект тоа и можеби не е толку важно зашто идните постапки наФилип V покажуваат дека тој немал големо влијание врз одлуката за склучува-ње на мирот во Навпакт.
Keywords: ПОЛИБИЈ; АГЕЛАЈ; ДЕМЕТРИЈ ОД ФАРОС; МИРОТ ВО НАВПАКТ