БАВНОТО ОТКРИВАЊЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Постојаното тврдење, дури и во 21 век, дека Македонците се измисленанација од страна на Коминтерната и Титова Југославија, налагаат истражува-ња со цел да се покаже дека формирањето на македонската нација воопшто небило решение на една интернационална левичарска организација, туку дека тоае еден природен процес, сличен како и кај другите нации во регионот. Блискостана македонскиот со бугарскиот, а делумно и со српскиот јазик воопшто не е ар-гумент за негирање на постоењето на македонскиот како посебен јужнословен-ски јазик. Кон крајот на 19 и почетокот на 20 век, борбата која ја поведе Маке-донската револуционерна организација за создавање автономна македонскадржава предизвика огромен интерес кај дипломатите, политичарите, новина-рите и интелектуалците во Европа, но и во САД. Како резултат на тој инте-рес излегоа многу студии и памфлети поврзани со Македонија и можното реша-вање на македонското прашање. Навидум, тезите на науките од некои соседниземји одат во нивен прилог, но сепак внимателното истражување покажува не-што сосема спротивно. Имено, многумина забележале дека македонското сло-венско население воопшто не било ниту бугарско ниту српско, туку еден посе-бен јужнословенски народ присвојуван од соседите. Исто така, како на примерво САД, каде имало право на слободно декларирање на националното чувство,дел од македонските емигранти се изјасниле така како што се чувствувале, од-носно како Македонци.
Keywords: НАРОД; ЈАЗИК; МАКЕДОНСКИ СЛОВЕНИ; МАКЕДОНЦИ