ОСВРТ ВРЗ НЕКОИ АСПЕКТИ НА ОДНОСОТ МЕЃУ ПЕДАГОГИЈА И ПОЛИТИКА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2020)
Воспитанието и образованието како предмет на педагогијата во поши-рока смисла, секогаш биле од посебен општествен и државен интерес. Државатасо своите инструменти на владеење, настојувала да ја спроведе својата полити-ка во областа на воспитанието и образованието. Самиот збор политика упа-тува на поимот држава, државни работи, работи кои се од државен интерес.Тој интерес мошне експлицитно се изразува во функцијата и структуриранос-та на училиштето и училишниот систем, особено за задоволување на основни-те потреби на секоја држава.Во трудот се даваат определени толкувања на поимите политика на об-разованието и образовна политика (politics of education и education policy), се ука-жува на разликите во нивниот третман и значење. Се потенцира дека педаго-гијата е автономна во однос на воспитно-образовната политика на државатаили политичките носители на таквата политика, има критичен однос конполитиката и политичката концепција на целите, автономна е и кон вос-питно-образовната практика, критична е и кон неа, затоа што не може секојавоспитно-образовна практика да биде извор на педагошко сознавање, да се издиг-не до ниво на теорија која од таа позиција ќе ја унапредува педагошката прак-тика. Во таа смисла проблемот на односот на политиката и педагогија, се раз-гледува според структурата: политика (воспитно-образовна политика), педаго-гија (наука, теорија), воспитно-образовна практика (педагошка практика).Во тие процеси и односи мора да постои перманентно преиспитување ивалоризација на воспитно-образовната политика, особено на нејзините цели иобразовна стратегија, и на воспитно-образовната практика и на постулатите,моделите и средствата што ги нуди педагогијата како наука. Остварувањетона целите во развојот на воспитно-образовните системи треба да бидат ком-патибилни со правците на развојот на образованието на глобално ниво, но сепакуспехот зависи од општествениот, културниот, економскиот и образовниотконтекст на државата.
Keywords: ПЕДАГОГИЈА; ПОЛИТИКА; ОБРАЗОВНА ПОЛИТИКА; РАЗВОЈ; ПРОМЕНИ; ВОСПИТНО-ОБРАЗОВЕН СИСТЕМ