РАЗВОДОТ КАКО РИЗИК ФАКТОР ПРИ ПЕРЦИПИРАЊЕ НА РОДИТЕЛСКО ОТФРЛАЊЕ ОД СТРАНА НА ДЕЦАТА (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2021)
Целта на оваа студија е да се испита дали разводот на родителите е фактор на ризик при перцепцијата на децата за отфрлање од родителите. Примерокот вклучува вкупно 99 испитаници, од кои 33 се деца чии родители се разведени и 63 чии родители се во брак. Децата во обете групи не се разликуваат значително во однос на возраста или полот (возрасен опсег: 6 - 17 години, Mраз=11±2,9, Mбрак=12±2,2 години, околу 65 % се женски во обете групи). Беше употребена кратката форма на инструментот Child PARQ за да се процени перцепцијата на детето за прифатеност или отфрленост од родителите. Повисоките скорови на тестот покажуваат поголема отфрленост од родителите. Наодите покажуваат дека повозрасните деца ја проценуваат мајката како повеќе отфрлувачка, отколку помалите, но само во групата на разведени родители (r = 0,44; p
Keywords: перципирано родителско отфрлање; дете; родители во брак; разведени родители