СИСТЕМСКИ СЕМЕЕН ПРИСТАП ВО РАБОТА СО ДЕЦА ЖРТВИ НА НАСИЛСТВО (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2023)
Овој труд претставува студија на случај која ја истражува примената на системската семејна терапија во работата со деца кои се жртви на насилство во нивното семејство. Студијата на случај се фокусира на семејството Џонсон, составено од татко, мајка и нивните две деца, кои побарале терапија по трауматичен инцидент на семејно насилство. Терапевтскиот пристап користеше рамка за системска семејна терапија, со цел да се справи со сложената динамика што произлегува од насилството и неговото влијание врз членовите на семејството. Целите вклучуваа обезбедување безбедна средина за децата да ги обработат своите искуства, зајакнување на комуникацијата, промовирање на ненасилно родителство и зајакнување на мрежата за поддршка на семејството. Интервенциите вклучуваа индивидуални сесии со децата, семејни сесии, психоедукација и заедничко поставување цели. Во текот на процесот на терапија, забележани се значителни подобрувања, вклучувајќи засилена комуникација, подобрена емоционална благосостојба на децата, стратегии за ненасилно родителство и развој на мрежа за поддршка. Наодите од оваа студија на случај ја истакнуваат ефикасноста на системската семејна терапија во промовирањето на исцелување, негувањето здрави односи и создавањето негувачка средина за децата погодени од семејно насилство.
Keywords: Системска семејна терапија; деца; жртви на насилство; студија на случај; семејна динамика; комуникација; ненасилно родителство; мрежа за поддршка; траума; исцелување; здрави односи