(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Bojнama отсекогаш имала влијание врз луѓето на различни начини, но ce чини никогаш толку многу κακό во современите конфликти. Иако жените нe ce рамноправно вклучени во воените акции, тue сепак најмногу ги трпат последиците од насилството кое е ео основата на секоја војна и вооружен конфликт. Во современите конфликти, 80% од жртвите ce меѓу цивилното население, и тоа најголем дел ce жени и деца. Жените од општества разрушени од конфликти ce соочуваат и со специфични форми на насилство најчесто распоредени систематски за постигнување на воени и политички цели. Здружено со дискриминацијата и неспроведувањето на законите во постконфликтниот период, сексуалното насилство ги спречува жените од пристап кон едукација, финансиска независност и од учество во управувањето и градењето на мирот. Иако тue придонесуваат на миогу начини (главно неформални) за разрешување на конфликтите, нивната застапеност во формалните мировни процеси е многу слаба. Таквата исклученост неизбежно води кон неуспех во давањето содветен одговор на проблемите на жените, како што ce сексуалното и шовинистичкото насилство, постконфликтните одговорности и правата на жените.