(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Информагјиската безбедност ce jaeyea не само како eдeн oд облиците на безбедноста, туку и како пресек на сите облици на безбедност во кои информатичките технологии заземаат важно место. Поимот, содржината и суштината на ииформациската безбедност во доктрините на САД и Руската федерација ce дефинирани на различни начини. Различниот степен на општественоекономскиот развој и различниот степен на развој и примената на современите информациски технологии, доведе до наизглед дијаметрално спротивни стојалишта во сфаќањето на поимот информациска безбедност. Во трудот е елаборирана Информациската безбедност во Руската федерација каде истата е дефинирана од стојалиште на општата наука за безбедноста.