(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Градењето на мирот и стабилноста во кризните региони најавија нов развој на релациите меѓу мирот и војникот. Cè почесто ce случува носител на мирот да биде војникот. Овој труд ги истражува новите предизвици со кои ce соочува војникот во кризните региони во периодот од завршувањето на Студената војна и прави обид да дојде до одговор кој веројатно ќе го обликува новото место и улога на војникот во современиот конфликт.