(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Формите на генитив сингулар од имиња со основа на оклузив не ce застапени во голем број микенски плочки. Сепак анализата на примерите покажува дека од аспект на наставката и аблаутот во коренот или суфиксот со кој е изградена основата на зборот, генитивот сингулар кај имињата со основа на оклузив веќе во микенскиот период ги има обележјата, што ce типични за грчкиот јазик. Од друга страна, примерите ни откриваат и архаични аспекти - зборови кои подоцна исчезнале и особености во семантиката и зборообразувањето.