(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Современата реторика првично педантно го чува наследството од античката реторика. Меѓу бројните појави и особености еднакво доследно ja одржува и разновидноста на дефиниции на оваа многувековна дисциплина. Овој труд ce осврнува на античката традиција на дефиниции на реториката. Направен е преглед на највлијателните дефиниции што ce сретнуваат кај Платон, Аристотел, Кикерон и Квинтилијан. Компаративната аналаза на предложените описи на реториката овозможува нивно типолошко поврзување и групирање, како и следење на одредени насоки на идејно влијание и културолошко детерминирање.