(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Повеќевековното егзистирање на Некрополата Водоча (ХIII-ХХ век) и континуитетот на погребување на една популација од иста населба донесува и одделни археологики посебности. Една од нив е обнародувањето на некои типови средновековен накит кој со еекови ce имитирал одлокалните мајстори инфилтрирајќи ce вο фолклорното наследство.