(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Преписката на охридскиот архиепископ Теофилакт претстаеува првостепеи извор за историјата на Македонија во крајот на ХI и почеток на ХII век. Две од неговите бројни писма, означени како L 8 кое настанало во втората половина/крајот на 1091 година кое настанало u L 13а (настанато вo првата половина на 1092 година), содржат драгоцени изворни информации за реконструкција на административната, социо-економската и црковната историја на Полог во крајот на XI век.