(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Во виорот на Граѓанската војна во Грција, активно бил вклучен и македонскиот народ од Егејска Македонија. Македонците од Мегленско застанале на страната на Демократската армија на Грција. Селото Пожарско кое целосно било населено со Македонци no етничка припадност ce нашло вo првите борбени редоби и претставувало типичен пример на македонскиот непокор вo Егејска Македонија. Ниту големиот број на загинати македонски борци и грчката политика на асимилација и денационализација, не ja смениле националната структура на Пожарско кое и до денешни дни е населено само со Македонци пo националност. Оваа статија е само дел од трагичната, но и херојска историја на ова македонско село од Егејска Македонија.