(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Клиничките искуства и истражувањата укажуваат дека не постои еден метод или инструмент кој засебно може да служи како дефинитивен индикатор за посттрауматско стресно растројство. Како најкомплетен приод во дијагностиката на посттрауматските реакции ce посочува мултимодалниот метод, кој претставува комбинација на структурирани клинички интервјуа и инструменти за самоизвестување со психофизиолошки мерки и колатерални податоци. Овој модел има потенцијал да ги надмине психометриските ограничувања па секој поединечен вид на инструмент.