(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Промените што ги донесе 21 век ce рефлктираа во сите опиштествени сфери. Никој нe остана имун на трапсформациите што ce случија во сите сфери на живеењето. Едно од подрачјата, кое е од суштествепо значење за животот па поединецот, a кое претрпе драстични трансформации, е полето na вредносниот и моралеп кодекс. Новиот милепиум со себе донесе нови вредности, нови морални дилеми, морални норми η предизвика eden вид моралпа папика која оди во склад со трансформациите па моралот. Совремепоста е исправепа пред моралпи предизвици: што да ce прифати, гито е пожелпо, правилпо и добро за поедипецот и општеството. Cèyiume ne е постигпат идеалпиот балапс и склад па вредnocnuom и моралеп кодекс со барањата па совремепоста. Младите, пред cè, студентската популација, кои ce носители па општествените трансформации, двигатели па промените и предвесници па современиот општествен дискурс ce исправени пред предизивиците и директно повикани да ce справат со истите нa индивидуален и општествено прифатлив начин.