(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Луѓето секојдневно поставуваат животни задачи и ce ангажираат за нивно остварување. Живеењето претежно ce состои од животни задачи. Задачите ce бројни и крајно различни (работни, приватни, општествени, мали, големи, лесни, тешки итн.). Некои задачи ce општи за сите луѓе, но особеностите и начинот на нивното остварување варираат; задачите ce ocтвapyвaaт индивидуализирано. Основна намена на личноста е остварување животни задачи. Задачите ce лични и општествени. Остварувањето на задачите има разни и бројни ефекти, вклучително преобразуеање на личноста и реалноста. Основни долговремени животни задачи ce: добрување (добросостојба, среќа), труд/работење, поврзување со други (особено со љубов и заедништво) и личен развој, себеостварување и совршенство.