(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2011)
Bo овој труд ce изложени концептуачните u формалните основи на т.н. „релевантна логика“ која претставува еден од најзначајните, но и најчесто оспоруваните системи на современите некласични логики. Истражувањата на релевантната логика имаат за цел да оформат логички концепт на импликацијата кој ќе биде во согласност со нашите интуитивни сфаќања за природата на логичкото следство, земајќи ja предвид релевантноста на премисите за извлекувањето на конклузијата како еден од основните критериуми за неговата валидност. Во трудот ce елаборираат предностите и недостатоците на оваа методолошка стратегија, особено во поглед на интензионалната интерпретација на основните логички оператори предложена во нејзините рамки.