(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2012)
Во последната деценија насилното и агресивното однесување кај децата и младите е во постојан пораст. Ваквиот проблем ce повеќе го свртува вниманието на стручната, научната и целокупната јавност во Македонија и во светот. Во овој труд ќе биде прикажана застапеноста на малолетничкиот криминалитет со елементи на насилство, неговата структура и диструбуција според возраста на малолетните лица во периодот од 2001- 2010 год. во Р.Македонија. Методи: Во овој труд користени ce дескриптивниот метод и анализа на докумнетација на официјалните статистички прегледи за сторени кривични дела од 2001-2010 во Република Македонија и статистички прегледи за сторени кривични дела од 2005-2009 во Република Хрватска. Резултати: Во анализираниот десетогодшиен период (2001-2010) застапеноста на насилничкиот криминалитет кај малолетните лица во Македонија ce движи од 11.4% до 23.4%) од вкупниот малолетнички криминалитет. Во Хрватска споменатиот криминалитет кај малолетните лица ce движи од 20-28% од вкупно сторените кривични дела. Заклучок: Обемот и динамиката на криминалитетот со елементи на насилство варира и ce каректеризира со неконтинуиран пораст во двете земји.