(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2012)
Почетокот на Илинденското востание не предизвикало изненадување во Грција. Грчките политичари очекувале дека во османлиска Македонија ќе избие востание кое го организирала Македонската револуционерна организација, која Грците ja гледале како бугарска организација. Во текот на целото времетраење на востанието грчката влада преземала активности кои биле насочени против истото. Од друга страна и разните здруженија во Грција, слично како и владата, преземале дејства со кои го искажувале нивното противење на востанието.