(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2013)
Трудот претставува критички осврт за потребата од координација меѓу полицајата и Армијата па Република Македонија. Стартната премиса е дека мора да ce дејствува синхронизирано за да ce овозможи простор за канализирање на заедничките активности и напори за справување со сложени безбедносни ситуации. Во таа смисла, денес предмет на сериозна дебата е тезата за постоење, односно непостоење координација нa oвue два клучни субјекта во безбедносниот систем на Република Македонија, кои ce основа за остварување на мирот и безбедноста во земјата. Оттука ce наметнува и размислувањето дека е потребен висок степеп на соработка на сите клучни субјекти на безбедносниот систем кои ce вклучени во процесот на гарантирање на мирот и безбедноста во државата. Елаборацијата која е направена за соработката и координацијата меѓу војската и полицијата во Република Македонија во овој труд содржи два елемента: npвo, ce прави анализи na координирачките чекори што ги прави полицијата и Армијата за да ce обезбеди потребната соработка и, второ, анализата е направена за безбедносните субјекти, особено за полицијата и Армијата со цел да ce утврди со какви проблеми ce соочуваат во извршување заеднички активности.