(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2013)
Изборот на кариера е широк поим кој во себе опфаќа избор на вид образование, занимање, обука, вработување. Во фокусот на трудот е сфаќањето за изборот на кариера како процес на донесуваље одлуки. Презентирани ce тpu модели кои го објаснуваат процесот на одлучување, воопшто. Потоа, објаснети ce моделите на донесување вокациски одлуки, изведени ce заклучоци за нив, a посочена и е нивната импликација. Крајната констатација е дека oвoj пристап овозможува да ce стекне увид во начинот на кој ce прават избори поврзани со кариерата, околностите во кои ce носат одлуките, факторите кои можат да го отежнат одлучувањето, со нагласок дека особено ce важни познавањето на себеси и информираноста за занимањата.