(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2016)
Во овој труд е претставена теоријата на морално функционирање на Августо Блази - еден од најпознатите современи развојни психолози. Неговите истражувања на поврзаноста помеѓу моралното расудување и моралното однесување го промовираат моралниот идентитет како најверојатно решение за јазот меѓу овие два домена на моралноста. Во таа насока авторот го развива т.н. селф-модел, кој е фокусиран на „преминот од морално расудување кон морално однесување u на прашањето за конзистентностa на врската расудување - однесување" (Blasi, 1983; стр. 194). Овој модел е прикажан низ седум пропозиции и има четири суштински карактеристики. Во трудот ce посочени дел од истражувањата на Блази и соработниците кои ce однесуваат на формирањето и развојот на моралниот идентитет во детството и адолесценцијата. На крајот ce наведени предностите на теоријата на морално функционирање во однос на другите познати модели и теории од областа на психологијата на моралот и моралниот развој.