(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Процесот на деинституциоиализацпја повлече низа измени во системот на социјална заитшта во Република Македонија. Институционалната заштита е заменета со вонинституционалните форми нa заштита и децата со посебни образовии потреби ce сместени во нивните биолошки семејства во згрижувачки семејства, a во исто време ce опфатени со третманот во центрите за дневно згрижување. Овие дневни центри функционupаат како центри за третман на деца со умерена u тешка интелектуална попреченост, но u поддршка на семејствата за mue да можат непречено да ги извршуваат своите работи и семејни обврски. Со своите активности насочени кои самите корисници, семејствата на корисниците, но и средината во која функиионираат овие центри придонесуваат за полесна социјализација, адаптација, поттикнување на самостојноста, развој на социјалната писменост, како и корекција на моториката, говорот и развојот на когнитивните функции на децата опфатени со третман во нив. Истражувањето е спроведено со цел да го испитаме задоволството на родителите на децата со умерена и тешка интелектуална попреченост, корисници на услугите од дневните центри за деца со интелектуална попреченост во Скопје, Куманово и Велес, врз основа нa процена на параметрите наведени погоре.