(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Во совремеии услови криминалните структури ce засновсти па организациски модели што им овозможуваат се поголема професионалност и ефакасност. Овие организациони модели најчесто ce формирапи според функционален и пазарен принцип, градејќи криминални мрежи шпо ce приспособени кон потребите за дејствување на криминалниот пазар и кон легалните економски процеси. Овој труд ги проучува структуралните промени на криминалните организации кои можат да имаат различни безбедносни импликации на националната безбедност. Организационата анализа на криминалните структури овозможува подобро разбирање на предностите и на маните на објектите на криминалистичка обработка. што овозможува идентификација на слабите точки на анализираната криминална организација.