(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Во трудот ce расправа за теми што ce непосредно поврзани со еколошката етика. Авторот ce задржува иа еколошките прашања во модерната цивплизација со посебен акцент на антропоцентичкиот и биоцентричкиот поглед на свет, за животната средина и полето на етичкото дејствување па човекот. Во анализата ce изложени неколку теоретски гледишта што го анализираат односот на човекот кон природата и другите живи суштества и можностите за формарање една еколошка етика или биоетика. На крај, во заклучокот авторот ja поставува основната дилема за можноста за формирање еколошка етика, за релативизмот, за напуштањето на тесниот поглед на свет кој е својствен за класичната економија и антропоцентризмот и за плурализмот во етичките расправи за односот на човекот и надворешниот свет.