(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Валидацијата на Холандоѕата теорија на професионални интересирања од крос-културалеп аспект, главно, ce фокусира на испитување на структурната валидност на хексагоиалниот RIАЅЕС-модел предложенод него. Ова истражување претставува проверка на овој аспект на валидност иа моделот, направен па примерок од 207 средношколци од четврта година (107 од женски пол, сите етнички Македонци), на возраст меѓу 17 и 19 години. Компатибилноста на структурата на моделот во наши културни условп е проверувана со помош на методот на мултидпмензионално скалирање. Наодите укажуваат на соодветна структурна валидност поради сличноста на просторниот распоред на групите интересирања, особено кај девојчињата, иако истовремено упатуваат и на разлики со дел од наодите добиени со истражувања во земјите од западната култура. Идентификуваните несовпаѓања во оддалеченоста или сличноста меѓу одделните групи вокациски интересирања ce објаспети од перспектива на разлики меѓу културите пo должина на димензиите колективизам — индивидуализам и маскулиност - фемининост.