(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2014)
Митoт е сказна за Почетокот на светот, за космогонијата, за дејствата на божествени прасуштества или на светите предци. За верникот, односно за onoj што верува во него, митот е вucmuаma, света сказна, која покрај тоа што е стварна, е n cynepuopna, затоа што ce однесува на Почетокот, иа состојба што е оптолошки и аксиолошки cynepuopнa над вообичаената, пροφαнα cmeapnocm. Текстот дава краток преглед иа статусот и фупкцијата па митот за примордијалииот верпик, преку моќта па митот дa ja реактуализира иницијалната cвemocm па светот во религиозеп коптекст, na тој пачип одржувајќи ги безбедноста и идептитетот па верпиците од примордијалпите заедншји. Потоа, попудепа е куса скица па теорискиот иптерес за митот од метааспект и пиз пеколку перспективи, забележувајќи и пеколку позиции од ритустистичката липија, според која примарен е ритуалот. Внимание е обрнато na cвemocma па митот кај неколку автори кои го разгледуваат како cynepuopna, парадигматичпа и перформативпа сказна.