(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Церебралното визуелно оштетување (ЦВО), според најновите истражувања, претставува еден од најчестите причини за тешкотии во визуелното функционираље на децата. Постојат многу дефиниции за ЦВО, но заедничко за сите нив е дека „очите ce e peg, ио не u мозокот“, односно сетилото за вид функционира, но не и областа во мозокот што е задолжеиа за интерпретирање на визуелните информации. Целта на овој труд e да ce прикажат карактеристиките на децата со ЦВО, κακо и стратегите и активностите што ce користат во третманот. ЦВО влијае негашивно на сите области во развојот - на моторните, на когнитивните и на социјалните вештини. Кај децата со ЦВО, идентификувањето, внимателната процена и планирањето на интервенцијата и третманот може да го потпомогне нивното визуелно фуикционирање, a со тоа и способноста да читаат и да учат. Со специфична, систематска и насочена стратегија и активности, децата со ЦВО може да имаат значаен u стабипен иапредок во користељето на видот.