(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Прашањата на социјалиото претприемништво и неговото влијание, како и можностите за негово изразување и институционално обликување и поддршка може да ce аиализираат и согледуваат од различни бројии аспекти на појавата. Во литерашурата и во практиките на голем број држави ce сошедуваат организациони облици кои со системска реѓулатива влијаат иа посилно mu послабо изразување на социјалното претприемништво. Ce анализираат можностите кои постојат за да ce зајакне овој облик на аншжирање и изразување со оглед на позитивните влијанија врз вработеноста кои ce согледани во голем број држави. Како основно прашање ce поставува како да ce уреди областа на социјалното претприемништво во рамките иа правниот и економскиот систем иа една држава. Неопходно е осознавање иа социјалното претприемништво, значењето и улоѓа што ш има, посебно во социјалната сфера и можностите за вработувањето на категории лица кои пазарот на труд не гu прифаќа или препознава. Социјалношо претприемништво различно ce изразува и за правилно да ce обликува во рамките на институциите и системот важна е поддршката за негоео целосно изразување.