(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Глобализацијата нема едиакво влијаиие врз земјите, дејствува различно во земјите со различен степен иа политпчки, економски и технолошки развој. Нејзииата неедиаква распределба по решони, земји или заедници потврдува дека таа е сложен и длабок асиметричен процес. Тоа го потврдија бројни теории и дебати кои само ja објаснуваа и дефинираа појавата, но малку внимание посветија на комплексноста на Глобализацијата и мерење иа нејзиииот oпceг. Co помош на емпириските показатели и индикатори може да ce измерат разликите мегу националното u интернационалното во различни домени. На тој иачин ce овозможува да ce eugu go колкав степеи земјите ce Глобализираии, односно ce согледува силното влијаиие на шобализациските процеси врз севкупната состојба 60 општествата. Затоа поѓолем број земји ce обидуваат ga гu искористат процесите на Глобализацијата за промовирање на националните интереси и подобрување на својата позиција во мегународните односи. Оттука анализата на индексите на шобализираност ќе ни помоше да осознаеме со кои компоненти на национална моќ земјите доминираат регионалната u глобалната сцена.