(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Реформите на безбедносниот сектор ce широко прифатен концепт кој ce однесува на физичката и техиичката трансформација иа безбедносните инстишуции во насока на подобрување на начините иа работа u функционирање на безбедносниот сектор. Основниот концепт, Главно, ce базира на принципот на цивилна контрола над воените и безбедносните сили, што во основа значи дека ќе гu направи поодговорни и потраиспареитни во нивната работа. Теоретската експликација на трудот е насочена најнапред кон утврдување на потребата од реформи на безбедносниот сектор во нашата држава, второ, кон можните подобри начини за соодветна траисформација на безбедносните структури и, трето, со какви предизвици ce соочува безбедносниот сектор во процесот на реформи.