(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2015)
Познавањето на историографиите што ce занимаваат со македоиската историја е многу важно не само за историчарите, туку и за пошироката јавност. Многу често преку историоГрафијата може да ce почувствува и пулсот на една држава или општество кон дpyгa, вο овој случај кон Македонија. Соседните историографии не ce исклучок од изнесената констатација. За жал, со исклучок на полибералните мислители, историографијата многу често е под влијание, намерно пли ненамерно, иа политичките состојби вο една држава, дури и вο оние што ce сметаат за најдемократски. Τακοв е и случајот со современата грчка историографија која ce занимава со македоиското минато, кое го гледа, шавно, како дело од минатото на Грција.