(untitled) (Годишен зборник на Филозофски факултет - Скопје, 2016)
Во истражувањето беше искористен пригоден примерок. Вклучени беа 62 испитанички од кои 31 пријавиле семејно насилстео во центрите за социјална работа ео периодот од октомври 2015 до март 2016 година. Останатите 31 ce жени кои ce пријавиле дека сакаат да учествуваат во истражувањето и служеа како контролна група со која беше споредувана групата жени која пријавила семејно насилство. Со оглед на тоа што резултатите добиени со тестирање на посебните хипотези покажаа дека семејното насилство не влијае ерз зголемувањето на ризикот од суицидно однесување, делумно е потердена главната хипотеза која тврди дека семејното насилство влијае врз појавата на ПТСР, зголемена анксиозносш, депресија и ризик од суицидно однесување.